16. huhtikuuta 2015

Raakaa asiaa ruoasta

Avasin taannoin meidän koirien ruokintaa täällä blogissa, mutta aihe on niin lähellä sydäntäni, että päätin omistaa aiheelle vielä toisenkin kokonaisen postauksen. Edellisessä postauksessa tein pintaraapaisun siihen, mitä meillä syödään ja miten päädyimme ruokkimaan koiria 50/50-mallilla. Nyt perehdyn aiheeseen hieman lisää.

NAPPULAA KUPPIIN
Se, mikä edellisen postauksen jälkeen on muuttunut on nappulamerkki. Hau-Hau Championin kana-riisi vaihtui osaksi Barking Headsin Tender Loving Careen, joka sisältää myös kanaa. Ero HHC:hen on se, että Barking Headsin nappulaan on käytetty lihajauhon sijaan tuoretta kanaa. Tällä hetkellä koiristamme Isla, Tuike ja Lumo syövät seosta, jossa on puolet HHC:tä ja puolet Barking Headsia. Uunolle menee kuppiin nappuloista ainoastaan Barking Headsia, koska tällä hetkellä tärkeintä on, että koira syö. Uunon kastroinnin vaikutukset ruokahaluun ja painoon näkyvät vasta tulevaisuudessa, mutta hirveästi pienemmäksi ei jo ennestään pientä ruoka-annosta pysty hilaamaan. Olenkin ajatellut, että Uuno siirtyisi syömään Barking Headsin Tiny Paws -ruokaa, jossa on hieman vähemmän rasvaa kuin tuossa nykyisessä. Tytöt jatkaisivat sitten joko pelkällä Barking Headsilla tai miksauksella HHC + Barking Heads.

VITAMIINIVIIDAKKO
Kuten alapuolella olevasta kuvasta näette koirille löytyy monta eri purkkia vitamiineja ja lisäravinteita. Kaikkea ei tietenkään lapata kuppiin joka päivä. Hyvä esimerkki vaikkapa Uunon päivän ruoasta:

 • 40g lihaa
 • 1/2dl nappuloita
 • 1 maustemitallinen J&V:n nivelravinnetta ennaltaehkäisemään nivelrikkoa polvissa
 • 1/2 maustemitallista Biotiini Forte rakeita (sinkki)
 • 1/2 maustemitallista merilevää
 • 2ml Mölleriä/pvä tai Rainbown Omega-3 kapseleita 2kpl/vko
 • vajaa teelusikallinen lohiöljyä
 • ripaus valkosipulijauhetta

Helokkiöljyä sisältäviä D-vitamiinikapeleita heitän koirille silloin tällöin. Pellavansiemenrouhetta, Antepsinia ja maitohappobakteeria annetaan tarpeen mukaan. Kaapista löytyy myös C-vitamiinia ja kananmunakuorijauhetta sekä vatsataudin ja ripulin varalle Care4Petsin Stomach-maitohappobakteerivalmistetta, PectBalansea sekä hiilitabletteja.


Möller kalanmaksaöljy (ADE), Jahti&Vahti nivelravinne, valkosipulijauhe, Biotiini Forte rakeet (sinkki), Tri. Tolosen D-vitamiinikapseli (helokkiöljy), Lidlin Lacto8 maitohappo, Antepsin (vatsansuojalääke), merilevä, Kennelrehun lohiöljy, Rainbown Omega-3 + ADE ja pellavansiemenrouhePurkkiarmeija näyttää aika hurjalta ja myönnän, että se vaatii myös rahallista alkuinvestointia. Loppujen lopuksi nuo purkit riittävät kuitenkin melko pitkälle ja vaativat täydennystä harvoin. Vuositasolla veikkaan, että rahaa kuluu vähemmän lihaan + vitamiineihin + nappulaan kuin pelkkään nappulaan. Puhumattakaan siitä, että näin tiedän koirieni saavan tarpeeksi kaikkea ja ne eivät sairastu ainakaan huonon tai ravinneköyhän ruoan vuoksi. Toisille lisäravinne on itsessään suuri kirosana, mutta niin kauan, kun kukaan ei todista mulle konkreettisesti, että koira saisi kaiken tarvitsemansa lihasta ja nappulasta en aio luopua vitamiinien lisäämisestä niiden ruokaan. Toisekseen laskeminen ja exceltaulukon kanssa pelaaminen on oikeasti kivaa. Melkein harmittaa, että tarpeita ja ruokinnan pohjaa ei tarvitse laskea kuin kerran. Pitäisi varmaan alkaa tehdä tätä muidenkin koirille, kun ei sen takia viitsi omiakaan lisää kai hankkia.


"Joko kohta on ruoka-aika?"

2 kommenttia:

 1. Onneksi Elsan ruokailutottumukset ei muuttunut paljoa sterkin jälkeen. Nappuloita on aina kupissa ja se syö, kun itse haluaa. Raakaa annan mututuntumalla silloin kun satun muistamaan. Ainut vaan, että treeninameina jos on jotain teollista (nakkia, lihapullaa..) niin sit alkaa kyl se vyötärö kasvamaan. Treeninameina nyt sit onki sisällä kissanraksut ja kimppatreeneis yleensä jotain keitettyä broitskun sydäntä tms oikeeta lihaa.

  Mä taas oon laiska miettimään vitamiineja. Haluaisin siirtää ruokinnan kokonaan 50/50-ruokintaan, mut ei millään jaksa ottaa selvää paljonko nois nappulois on mitäki ja minkä verran lihaa laitan ym. Tarkkoja määriä esim nappuloiden menekistä en ees tiedä, kun on aina tarjolla.:D Kai se jotain noista kissanraksuistaki saa ja niitä menee vaihtelevasti melkein päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei voi pitää ruokaa koko ajan saatavilla lauman kanssa. Oon myös yrittänyt arvottaa kaiken ruoan arvokkaaksi niin, että ne joutuis aina tekeen jotain ruoan eteen. Uuno alkais varmaan nirsoksi, jos se sais syödä aina halutessaan ja muista tulis läskejä :D

   50/50-malli on siitä kiva, että keskikokoisilla koirilla yleensä ainoot vajaaks jäävät vitamiinit on sinkki ja d-vitamiini. Mä en ota huomioon nappuloista tulevaa sinkkiä tai d:tä, kun lisään ruokaan ne. Laskin vaan painon mukaan tarpeen ja lisään sen mukaan. Yliannostuksia on tosi vaikeeta saada. Enkä myöskään laske nameista tai herkuista tulevaa mukaan. Jos nyt paljon saa lihapullia treeneissä niin annan vähemmän ruokaa sinä päivänä, mutta siinäpä se oikeastaan :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.