7. huhtikuuta 2015

Puhuttaisiinko hetki ruoasta?

Viime aikoina ruoka ja erityisesti ruokinta on ollut suuri puheenaihe tässä taloudessa. Koirien ruokinta vaihdettiin 50/50-malliin ja, koska tapanani ei ole tehdä koiriin liittyviä asioita puoliksi niin tämä vaihto tapahtui vasta, kun olin ottanut tarpeeksi selvää koiran raakaruokinnasta. Tällä hetkellähän tilanne on se, että kaikki koirat syövät puolet nappulaa, puolet raakaa lihaa ja lisät purkeista ja pulloista.

Mitä meillä sitten tarkalleen ottaen syödään? Liha tulee Kennel-Rehun autolta tai haetaan ruokakaupasta koirien pakasteosastolta, jos liha loppuu pakkasesta ennen seuraavan kuorman saapumista. Koitan tilailla vaihtelevasti eri lihoja, mutta en vaihtele niitä päivittäin enkä edes viikottain. Tällä hetkellä pakkasessa on sikaa ja lohta. Parin viikon päästä tulee possua ja kalkkunaa. Kennel-Rehun sivuilta löytyy montaa eri vaihtoehtoa. Nyt meillä on isona levynä tilattua jauhelihaa, johon on jauhettu sekaan mm. henkitorvea ja keuhkoa. Seuraavaan tilaukseen otin hienoksi jauhettua sikaa, koska siihen ei ole jauhettu ainakaan noita henkitorvia ja keuhkoja, jotka aiheuttaa mussa yökötysmomentin narskumalla lusikkaa vasten, kun lappaa ruokaa kuppiin. Toisekseen maksan mielummin vähän enemmän itse lihasta, jos ei tarvitse maksaa koiralle turhista asioista siellä lihan seassa. Kennel-Rehun loheen on tietääkseni jauhettu oikeastaan vaan päät, ruodot, pyrstöt ja evät ja sekin jää seuraavan kerran tilaamatta. Jäisi kyllä jo hajunsa takia. Nappulana tällä hetkellä Hau-Hau Championin kana-riisi islantilaisilla ja Lumolla ja Uunolla HHC:n pentunappula. HHC:n kana-riisissä on ollut laadullista ongelmaa ja ruoka haisee pahalle. Kuulemma se ei ole terveydelle vaarallista, mutta Uuno ja Lumo sitä eivät suostu syömään. Aikani närppimistä katseltuani oli pakko hakea säkki pentunappulaa hätävaraksi. Nappulamerkki menee vaihtoon, ainakin joksikin aikaa, kunnes tuo huono erä Hau-Haulta loppuu kaupoista. Ei mitään järkeä ostella pikkusäkkejä kahdelle nirsolle, koska ruoassa on laadullista vikaa. Tein vertailuja nappulamerkeistä ja seuraava valinta lienee Barking Headsin kanavaihtoehto. Lisinä koirat saavat Biotin Forte raetta (sinkki), Möllerin kalanmaksaöljyä (ADE, laskettu D-vitamiinin tarpeen mukaan), lohiöljyä, valkosipulijauhetta, merilevää ja Uuno ja Tuike Jahti&Vahdin nivelvalmistetta. Varmaan pitää vielä ottaa jokin B-vitamiinivalmiste kesän rientoja ajatellen tuohon lisäksi.


Kun aloin laskea koirien tarpeita koin suureksi hyödyksi Facebookin luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto -ryhmän. Seurailin ryhmää vuoden verran ennen kuin aloin kasata omien koirien ruokintaa. Sieltä löytyy tietoa, jos vaan jaksaa etsiä ja kysymyksiin saa nopeita vastauksia. Toinen kultaakin arvokkaampi sivu oli ja on edelleen katiska. Itselläni ei ole edes maksuversiota, mutta silti sieltä löytyy suuri määrä tietoa viitseliäälle. Siinä oikeastaan itselleni tärkeimmät työkalut excelin ja laskimen lisäksi. Olen laskenut jokaisen koiran tarpeet exceltaulukkoon, josta on helppo tarkastaa ne tarpeen vaatiessa. Päivittäinen ruokintataulukko löytyy yksinkertaistettuna paperiversiona, josta käy ilmi päivittäinen tarve lihaa, nappuloita ja lisiä. Sitä sitten sovelletaan tarpeen ja tilanteen mukaan.

Alkuun ruokkiminen raa'alla, lisien laskeminen, lihojen hakeminen ja sulamaan ottaminen tuntui kauhean vaikealta. Nyt, kun tarpeet on laskettu ja tähän on tottunut niin yhtä näppärästi tämä sujuu kuin nappularuokintakin. Jatkuva huono omatunto koirien ruokkimisesta nappulalla on poistunut kokonaan ja enää ei pelota etteivätkö koirat saisi ruoasta kaikkea tarvitsemaansa. Ainakin kaikki on laskettu viimeisen päälle, oma tietotaito on karttunut hurjasti ja parhaamme on tehty asian eteen. Lumon karvattomat silmänympärykset ovat hävinneet, sen turkki ei ole ollut noin hyvälaatuinen koskaan ennen. Tuike on saanut massaa ja alkaa vähitellen näyttää muultakin kuin pennulta. Islan paino on lakannut jojoilemasta ja Uuno on kasvattanut lihaksia ja samalla painoaan. Koirat ovat virkeämpiä, energisempiä ja odottavat sekopäisinä ruoka-aikaa. Meille tämä tapa ruokkia sopii todella hyvin, joten en voisi olla tyytyväisempi tilanteeseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.