15. huhtikuuta 2015

10 kysymystä ja vastausta

Saatiin haaste Tassutellen blogilta ja mehän otettiin se heti vastaan. 

1. Miksi juuri tämä koirasi rotu?
- Venäjäntoy, koska etsimme silloin kohtuu tervettä pikkukoirarotua, josta olisi agilitykentillekin. Hupaisaa tässä on se, että Uuno oli maailman tottelemattomin, epämotivoitavin ja tietyllä tapaa laiskin otus nuorena eikä kiinnostunut sekuntia pidempään mistään. Nykyään, kun sillä olisi halua tehdä siitä ei ole agilitykentille huonojen polvien vuoksi. Mutta se hoitaa ansiokkaasti ja antaumuksella tärkeintä tehtävää sylikoirana. Islanninlammaskoira oli pieni vahinko. Tiinan perheeseen piti kerran tulla moinen, mutta tulikin mittelspitz. Halusimme pienehkön paimenkoiran, joka karsi mittelin pois listalta. Mietimme pitkään shelttiä (koska koiran piti olla pieni junamatkustamisen vuoksi), mutta silloin vallalla olevan arkuuskeskustelun vuoksi katselimme hieman vastaavaa, mutta rohkeampaa ja avoimempaa rotua. Sitten törmäsimme Paulan pentuilmoitukseen kahdesta vapaasta narttupennusta Keravalla ja se oli menoa. Kävimme heti seuraavana päivänä katsomassa pentuja ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä sekä Islaan, että rotuun. Paula oli ensimmäinen ja suurin inspiraation lähteeni koirien kouluttamiselle. Kun on kerran nähnyt, miten upeasti hänen koiransa käyttäytyvät asettaa sen automaattisesti rimaksi itselleen. Islanninlammaskoira on mun ehdoton rakkausrotuni. Australianpaimenkoira oli listalla jo Islaa etsittäessä, mutta karsiutui kokonsa vuoksi pois (hassua, koska nykyään Lumo vaikuttaa pieneltä). Kun oli ajankohtaista hankkia toinen harrastekoira perheeseen ja isomman koiran paikka oli avoinna taistelivat listalla pitkään bortsu, tolleri, belggari ja auspai. Lumoa etsittiin kauemmin. Olimme yhteyksissä useampaan kasvattajaan ja melkein päädyimme punaiseen urokseen ennen kuin löysin Of Gurrentin pentueen. Ihastuin täysin Nellaan, joka näytti siltiä, miltä aussien pitääkin näyttää. Puhumattakaan siitä, että Minnalla oli kotona pentueen emän lisäksi ihana mummokoira Rilla. Kaikki natsasi ja Lumo on ollut monella tapaa niin täydellinen koira. Nuorena se oli melko mahdoton, mutta iän karttuessa siitä on tullut täydellinen ajatus ja varjo.

2. Minkä muun näkisit mahdollisena koirarotuna itsellesi, ja miksi juuri sen?
- Bordercollie, malinois, käyttölinjainen cockeri, sheltti, unkarinvintikoira. Ensimmäiset neljä soveltuvat työskentelyyn, mali erityisen hyvin myös pk-puolelle. Unkarilainen juoksuharrastukseen. 

3. Lempilajisi? Jollette vielä harrasta mitään, niin mikä kiinnostaisi?
- Toko. Aina ja ikuisesti. Ollaan kokeiltu aika montaa lajia, mutta aktiivisesti ei harrasteta ainakaan paimennusta tai hakua, mutta molemmat voisi kyllä ottaa työn alle.

4. Millainen on koirasi luonne, yhdellä sanalla kuvailtuna?
- Uuno on sinnikäs. Isla on kiltti. Lumo on riemuidiootti. Tuike on sählä.

5. Mikä on koirasi omituisin tapa?
- Kun Tuikelle irvistää se irvistää takaisin. Tämä tapahtuu ainoastaan, kun se roikkuu sohvan reunalla puoliksi sylissä ja nujuutat sitä. Sitten me irvistellään toisillemme siinä. Lumo kiipeää syliin, kun istuu aamupalapöydässä. Sillain vaivihkaa sniikkaamalla ihan hitaasti korvat liiskana ja silmät pullottaa. Sen olemus huokuu, kuinka hän on vain hyvin pieni eläin. Isla saapuu paikalle aina, kun muut lähtee hyörimästä ympäriltä. Se vain tulee tohon viereen ja sen koko häntä on ihan propelli. Se on Islan laatuaikaa aina. Uunon tapa leikkiä on sen omituisin tapa. Se saattaa leikkiä ihan intona vinkulelulla ja sitten kesken leikin se tiputtaa lelun ja pötkähtää omaan sänkyynsä nukkumaan. Ihan tosta noin vaan.

6. Mikä on koirasi paras luonteenpiirre?
- Isla on lempeä, Uuno on sitkeä, Tuike on innokas, Lumo on tottelevainen.

7. Mikä on koirasi lempipuuhaa?
- Uunon on nukkuminen ja privaattihetket leikkien, Lumon on vapaana juoksentelu ja leikkiminen Tuiken kanssa, Islan on treenaaminen tai sohvalla vieressä nukkuminen, Tuiken on leikkiminen Lumon kanssa ja treenaaminen.

8. Vaativin temppu, jonka olet opettanut koirallesi? Entä helpoin?
- Vaativin ja eniten aikaa vienyt on varmasti tokon seuruu-liike. Lumolla oli tassun antaminen. Helpoin varmaan joku maahanmeno?

9. Mistä olet ylpeä koirassasi?
- Olen ylpeä jokaisesta koirastani kokonaisvaltaisesti. Niiden hyvien ja huonojen puolien kanssa.

10. Mikä on paras yhteinen muistonne?
- Kokkolan reissu viime kesänä koko porukalla.

11. Loppuun hyvän mielen kuva koiruudesta!


Kysymykset, jotka lähtee eteenpäin tulee tässä:

1. Suurin saavutuksesi koiran kanssa?
2. Mitä arvostat koirassasi?
3. Miten koulutat koirasi? (Naksutin, pakote, jokin tietty koulukunta, kaikki sekaisin?)
4. Haaverotu, jota et kuitenkaan koskaan voisi ottaa?
5. Uros vai narttu? Miksi?
6. Paras yhteinen muistonne?
7. Hetki, jona olet pelännyt eniten?
8. Jos koirasi puhuisi, mitä se sanoisi sinulle?
9. Mikä on mielestäsi sopiva määrä koiria?
10. Kuva koirastasi lempipuuhassaan.

Haastan seuraavat blogit: IN ACTION ja Eläinten ehdoilla.

4 kommenttia:

 1. Näitä vastauksia oli kiva lukea, kiitos kun otit haasteen vastaan! :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä tuo kuva saa hyvän mielen! :)

  http://vuonna2014.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin! Noista saa niin harvoin onnistuneita yhteiskuvia, mutta toi on poikkeuksellisen kiva :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.