11. lokakuuta 2013

Haaste

Minna haastoi meidät ja mehän vastataan haasteeseen. 

Haasteen säännöt ovat:

- vastaa haastajan 11 kysymykseen
- keksi 11 uutta kysymystä
- haasta 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa
- kerro bloggaajille, että olet haastanut heidät

1. Jos sinun olisi pakko vaihtaa rotua, mihin vaihtaisit ja miksi?
K: Bordercollie, kelpie, pyreneittenpaimenkoira, belgianpaimenkoira malinois, sheltti, valkoinenpaimenkoira, toy-/kääpiövillakoira. Lähinnä ajattelin, että jos paimenkoiristani vaihtaisin pois niin jokin ensimmäisestä viidestä ja kiintiöpikkukoira olisi ehdottomasti villakoira. Käyttökoiria, melko samantyylisiä kuin nämä nykyiset, ulkoisesti kivan näköisiä, sopisivat siis omiin tarpeisiin. Villakoira on salainen haave, jota en toistaiseksi ole kuitenkaan päässyt toteuttamaan.
T: Vähän niin kuin eilen jo päätin että seuraava on ehdottomasti unkarinvinttikoira. Tai sitten malikka, bc, pyrri tai jokin pikkuruinen puudeli.

2. Minkä biisin omistaisit koirallesi?
K: Tehosekoitin - Hetken tie on kevyt
T: Emilia Torrini - Jungle Drum

3. Onko sinulla jokin koirarotu, josta haaveilet, mutta jota et todennäköisesti koskaan tule omistamaan? Mikä ja miksi et?
K: Siperianhusky. Vaatii sellaista aktiviteettia, jota mulla ei ole tarjota.
T: Husky myöskin. Niin upeita, mutta tahtoisin sitten asua pohojoosessa jotta koirat pääsisivät oikiasti toteuttamaan itseään.

4. Turhamaisin/turhin asia, jonka olet koirallesi koskaan hankkinut?
K: Uunon apinahaalari!
T: Ai kaikkien niiden 200 kerran käytetyn pannan lisäksi? Upin apinahaalari on oikeasti ihan hyvä syysasu....

5. Millaisen tahtoisit seuraavan koirasi olevan nykyiseen verrattuna? Mitä piirteitä haluaisit kenties nähdä myös seuraavassa koirassa, mitä haluaisit vähentää tai kaipaatko kentien vielä jotain lisää?
K: Jokainen meidän koira on ainutlaatuinen kokonaisuus ja niin erilaisia keskenään. Jos saisin yhdistettyä Uunon pikkukoiramaisen olemuksen ja liikuttavan mukavuudenhalun, Islan kontaktihakuisuuteen ja työskentelyintoon, Lumon tottelevaisuuteen ja herkkyyteen ja Tuiken säpäkkyyteen ja toimintakykyyn niin mulla olis käsissä hieno koira. Sen sijaan, mulla on neljä koiraa, joista jokainen on upea oma persoonansa, joten koen olevani etuoikeitettu, koska yhden sijaa mulla on neljä <3
T: Hmm. Nuo on kaikki niin erilaisia, että kaikista löytyy kyllä sitä jotakin, mitä toisista 'puuttuu'.
Haluaisin kylläkin koiran, joka on ulkamaailmassa esim. lenkkeillessä lähes täysin viilipytty. Ei kavahda/säiky/pärähdä/ilmoita jokaista ulkona olevaa ihmistä/eläintä/autoa/pyörää/muurahaista/roskaa.
Kontaktinhakuisuus, tietynlainen herkkyys ja tekemisen into taas on niitä asioita joita toivoisin jatkossakin näkeväni koirissani. Ja toki että kaikki tulevat olisivat samanlaisia mamman mussukoita kuin nykyisetkin <3

6. Rumin koirarotu, jonka tiedät? Mikä siitä tekee mielestäsi ruman?
K: Englanninbulldoggi, shar pei, muutaman mainitakseni. Rumia koiria ovat liikaa jalostetut ja piirteiltään liian korostuneet koirat.
T: Kiinanpalatsikoira, basset hound, shar pei, kilon painoinen chihuahua, enkkubulldoggi. Koirarodut joissa jotakin piirrettä on aivan överikorostettu.

7. Mihin suuntaan toivoisit jalostuksen etenevän nykyisen rotusi kohdalla? Mihin sinun mielestäsi tulisi ennen kaikkea kiinnittää huomiota, mitä seikkoja painottaa, mitä ehkä jättää vähemmälle arvolle?
K: - Toitsujen jalostuksessa toivoisin, että käytettäisiin rohkeita, työskentelyintoisia ja isoja koiria enemmän. En haluaisi käytettävän pieniä ja hentoisia sekä arkoja koiria.
- Issikoilla toivoisin säilyvän työskentevalmiuden, sopusuhtaisen ja liioittelemattoman ulkonäön. Haluaisin, että jalostetaan hyviä paimennustaipumuksia. Toivon, että karvaisuutta ei enää jalostettaisi enempää. En haluaisi, että jalostukseen käytetään koiria, joita ei minkäänlainen tekeminen kiinnosta yhtään tai, että käytetään lampaita kohtaan aggressiivisesti käyttäytyviä koiria.
- Aussieilla toivoisin painotettavan enemmän käyttöä kuin näyttöä ja ettei jätettäisi käyttötuloksia niin paljon huomiotta, kun jalostetaan koiria. Haluaisin säilyttää paimennustaipumukset. En haluaisi, että jalostetaan karvaa ja massaa. Siinäpä lyhykäisyydessään omista roduista.
T: Hmh, en kyllä jaksa kaikkien rotujen kohdalta vastata tähän kovin syvällisesti. Mutta esimerkiksi issikoissa (ja totta kai ausseissakin) toivoisin, että jalostuksessa ja etenkin pentuja etiäpäin myytäessä muistettaisiin, että kyseessä on kuitenkin työkoira. Maailma on jo pullollaan 'kivoja kotikoiria' ja sohvaporsaita, enkä pysty käsittämään miksi kaikista käyttöroduistakin täytyy niitä ruveta jalostamaan.

8. Jos voisit kertoa koirallesi yhden asian niin, että se ymmärtäisi mitä puhut, mitä sille sanoisit?
K: Siitä huolimatta, että en osaa aina kommunikoida oikein tullakseni ymmärretyksi ja se, että olen usein liiankin niuho ja ankara, rakastan teitä kovasti.
T: Että ne on maailman parhaimpia ja rakkaimpia pieniä.

9. Jos koirasi olisi ihminen, millainen pukeutumistyyli sillä olisi?
K: Uuno olisi kalliissa merkkivaatteissa kulkeva teinipoika, joka ajaisi isän ostamalla bemarilla. Isla olisi hipsteri, jolla olisi mitä erikoisempia vaatteita, kirpparilta tietysti. Lumo pukeutuisi varmaan pelkkiin kalliisiin urheiluvaatteisiin ja kävisi salilla nostelemassa rautaa. Harvoin, kun pukisi jotain muuta niin pukisi farkut ja kalliin kauluspaidan asustettuna kalliisti. Tuike olisi poikatyttö, jolla olisi aina farkut, huppari ja pipo.
T: Uuno olisi tosi nolo pukeutuja, mutta luulisi olevansa ylicool (pukeutuisi varmaan samaan apinahaalariin kuin nytkin). Isla pukeutusi akateemisesti ja vähän nörtisti, tai sitten niihin mitä äiti käskee laittamaan. Lumo ei turhia vaatteilla elvistelisi, sillä ois varmaan tuulihousut&huppari aina. Tuitti yrittäis aina yllättää kaikki mekossa, mutta näyttäisi vaan transulta, ja päätyisi ainaiseen farkut&tpaita- komboon.

10. Mikä ärsyttää koiramaailmassa/koiraharrastuksissa eniten?
K: Kuppikunnat
T: KUPPIKUNNAT. 

11. Jos koirasi voisi muuttua hetkeksi näkymättömäksi, mitä se silloin tekisi?
K: Tyhjentäisivät jääkaapin ja makaisivat sängyssä ja sohvalla.
T: Isla hyppäisi sängylle pötköttelemään ilman lupaa. Muut kolme varmaan söisivät kaiken mikä syötäväksi kelpaa.


1. Viisi ominaisuutta, jotka tekevät unelmakoirastasi unelmakoiran?
2. Kun treenaat koiran kanssa teetkö tarkan suunnitelman, jota noudatat vai treenaatko go with the flow -tyylillä? Kumman tavan koet paremmaksi itsellesi ja koirallesi? 
3. Miten elämäsi on muuttunut koiran hankkimisen jälkeen?
4. Jos saisit muuttaa koirassasi yhden asian, minkä muuttaisit?
5. Valitse yksi laji, jota treenaat koiran kanssa ja perustele miksi juuri se?
6. Haluaisitko mielummin koiran, joka on helppo arjessa vai koiran, joka on lyömättömän hyvä harrastekoirana?
7. Mikä on tarina koirasi takana? Kuinka se tuli sinulle? Oliko se pitkän haaveilun ja harkinnan tulos vai nopea päähänpisto? Jouduitko odottamaan kauan saadaksesi pennun?
8. Vievätkö koirat kaiken aikasi ja rahasi? Onko sinulla elämää koiraharrastusten ulkopuolella?
9. Tulevatko perheessäsi ihmiset vai koirat ensin? Ovatko koirat vain koiria?
10. Suurin saavutus koirasi kanssa?
11. Suurin pelkosi koiran kanssa (esim. epäonnistut jonkin asian kouluttamisessa, koirasi sairastuu ja joudutte luopumaan jostakin lajista, tms.)?

2 kommenttia: